Friday, August 30, 2019

Το μεγαλύτερο αδιέξοδο της δημοκρατίας (είναι ο εαυτός της)

Μεγάλο μπέρδεμα η κατάσταση στη Μ. Βρετανία.

Ο λαός αποφάσισε δημοκρατικά με δημοψήφισμα κάτι. Κάποιοι άλλοι δημοκρατικά διαμαρτύρονται. Ο πρωθυπουργός για να εφαρμόσει αυτή την απόφαση κλείνει τη Βουλή εφαρμόζοντας μια δημοκρατική διαδικασία (ναι, η δημοκρατία εκεί του έδινε αυτό το δικαίωμα), ώστε οι αντίπαλοί του να μην περάσουν με δημοκρατικές διαδικασίες νόμους που θα εμποδίζουν την εφαρμογή αυτής της δημοκρατικής απόφασης. Κάποιοι διαμαρτύρονται δημοκρατικά και κάποιοι άλλοι τους λένε επίσης δημοκρατικά πως δεν τους νοιάζουν αυτές οι διαμαρτυρίες.

Πήξαμε στη δημοκρατία και στα αδιέξοδα.

Εν τέλει δημοκρατία δεν είναι μόνο "αποφασίζουν οι πολλοί". Αλλά και πολλά άλλα: ενημέρωση, παιδεία, ενασχόληση με τα κοινά κλπ. Δεν πήγες στο δημοψήφισμα να ψηφίσεις παραμονή; Κρίμα! Δεν ήξερες πως υπάρχει διαδικασία για κλείσιμο της Βουλής; Κρίμα!

Μην βλέπουμε μόνο όσα μας βολεύουν. Η απάντηση στα σύνθετα προβλήματα σχεδόν ποτέ δεν είναι απλή. Όχι ο Μπόρις δεν είναι ένας τρελός. Να εφαρμόσει αυτό που ψηφίστηκε θέλει. Μήπως οι άλλοι είναι τρελοί; Ίσως ούτε αυτοί είναι. Εν τέλει ο "λαός" αποφασίζει. Μήπως αυτός είναι τρελός;

Χμμμμ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...