Thursday, April 1, 2021

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Συνείδηση. Εγκέφαλος. Διασυνδέσεις.

Μια έρευνα βρήκε δύο βασικά πρότυπα επικοινωνίας μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου, όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ συνειδητής και ασυνείδητης κατάστασης.

Το ένα πρότυπο αντικατοπτρίζει μόνο τις φυσικές συνδέσεις του εγκεφάλου, ήτοι την επικοινωνία μόνο μεταξύ ζευγών περιοχών που έχουν άμεση φυσική επαφή μεταξύ τους. Αυτό παρατηρήθηκε σε ασθενείς με σχεδόν καμία συνειδητή εμπειρία.

Το άλλο πρότυπο αντιπροσώπευε πολύ πολύπλοκες δυναμικές αλληλεπιδράσεις σε ολόκληρο τον εγκέφαλο σε ένα σύνολο 42 περιφερειών του εγκεφάλου οι οποίες ανήκουν σε έξι δίκτυα εγκεφάλου με σημαντικούς ρόλους στη γνωστική λειτουργία. Αυτό το σύνθετο πρότυπο ήταν παρόν σχεδόν μόνο σε άτομα με κάποιο επίπεδο συνείδησης. (αυτό το περίπλοκο σχέδιο επικοινωνίας εξαφανιζόταν όταν οι ασθενείς βρισκόταν υπό βαθειά αναισθησία) [1]

Με άλλα λόγια: Η συνείδηση ​​φαίνεται να σχετίζεται με τη διασύνδεση απομακρυσμένων περιοχών του εγκεφάλου. Ενώ η έλλειψη συνείδησης φαίνεται να σχετίζεται με μια κατάσταση στην οποία επικοινωνούν λειτουργικά μόνο γειτονικές περιοχές.

Πηγαίνοντας σε μεγαλύτερη κλίμακα, μπορούμε να δούμε έναν άνθρωπο που έχει μόνο εγκεφαλικούς νευρώνες διασυνδεδεμένους ως "ασυνείδητο" σε σχέση με το ευρύτερο σύμπαν. Ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί ολόκληρο το δίκτυο του εγκεφάλου του μπορεί να αγνοεί εντελώς τον κόσμο γύρω του, με τον ίδιο τρόπο που οι νευρώνες σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου του αγνοούν εντελώς τι συμβαίνει στον εγκέφαλο στο σύνολό του, κατά τη διάρκεια των ασυνείδητων καταστάσεων.

Στο τέλος, αυτό που φαίνεται σημαντικό είναι η διασύνδεση κάθε σημείου για να δημιουργηθεί μια πλήρης εικόνα. Και με παράλογη επαγωγή μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η διασύνδεση χωρίς καθόλου σημεία είναι ο τελικός στόχος τον οποίο πρέπει να φτάσουμε. Επειδή στο τέλος, η διασύνδεση με τα πάντα σημαίνει ότι το "άλλο" θα σταματήσει να υπάρχει και όλα θα θεωρούνται ως μέρη μας.

Αναπτύξου. Ακούμπα τον κόσμο.
Συνδέσου.
Ανακάλυψε τον Κόσμο.

Και θα δεις ότι δεν υπάρχει κόσμος...

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...