Sunday, January 27, 2013

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Αντίγκουα, πνευματική ιδιοκτησία, Port Royal…

59075
Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2013-01-27]: Η Αντίγκουα σχεδιάζει να φτιάξει ένα site που θα πουλάει μουσική, αγνοώντας όμως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) που σχετίζονται με αυτήν. Κάτι σαν ένα επίσημο κρατικό πειρατικό hub. [πηγή: BBC News] Όπως τα παλιά χρόνια των πειρατών στην Καραϊβική, τα μικρά κράτη είναι το καταφύγιο των παράνομων. Και το πόσο “παράνομο” είναι αυτό δεν καθορίζεται από κανέναν άλλον από αυτούς που βγάζουν τους νόμους…
 
Η οικονομία βασίζεται σήμερα στην προστασία της ιδιοκτησίας. Αλλά για να προστετεύεται η ιδιοκτησία σου, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
 
Πρέπει τα τραγούδια της Μπρότνευ Σπίαρς (Britney Spears) να προστατεύονται; Όχι. Για εμένα όσοι κάνουν download παράνομα τα τραγούδια της πρέπει να συλλαμβάνονται για κακή αισθητική και γούστο. Όχι για παραβίαση των κανόνων της πνευματικής ιδιοκτησίας.
 
Πρέπει οι ταινίες Star Wars να προστατεύονται; Ναι. Αν οι ιδιοκτήτες δεν βγάλουν χρήματα από την ταινία που κάνουν, πως θα φτιάξουν την επόμενη; (κάτι που προφανώς δεν ισχύει για την Μπρίτνευ: δεν μας ενδιαφέρει αν θα βγάλει νέα τραγούδια).
 
Πρέπει τα άρθρα της Harmonia Philosophica να προστατεύονται; Όχι, γιατί δεν θέλω. Μπορείς να τα αγοράσεις σαν βιβλίο από το Amazon αλλά μπορείς να τα βρεις και εδώ δωρεάν.
 
Πρέπει τα βιβλία του Αριστοτέλη να προστατεύονται; Όχι, αλλά ποιος θα έκανε χρήση κειμένων του Αριστοτέλη χωρίς να τον αναφέρει σαν πηγή;
 
Την προστασία και τον σεβασμό (στον οποίο βασίζεται η αιτίαση για προστασία) τον ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ, δεν τον επιβάλλεις.

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...