Sunday, April 19, 2020

Εγχειρίδιο Συνωμοσιών (Εναντίον των, χαζών, συνωμοσιών)

Ποιοι δεν έχουν ακούσει για συνωμοσίες σχετικά με τον κορωνοϊό. Φτιάχτηκε σε εργαστήριο, τον έριξαν οι Κινέζοι στους Αμερικανούς, τον έριξαν οι Αμερικανοί στους Κινέζους, χρησιμοποιήθηκε σαν βιολογικό όπλο κλπ. Και πόσοι δεν έχουν ακούσει για θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το πως οι κυβερνήσεις των κρατών που παίρνουν μέτρα για τον περιορισμό του έχουν στόχο να καταστρέψουν τους πολίτες τους, να διαλύσουν τις ίδιες τους τις οικονομίες, να ισοπεδώσουν τις ίδιες τους τις επιχειρήσεις κλπ.

Όλες αυτές οι θεωρίες έχουν ορισμένα κοινά που μπορούμε εύκολα να σταχυολογήσουμε και να καταγράψουμε. Και έτσι θα φτάσουμε και εμείς στη δική μας συνωμοσία. Τη συνωμοσία της βλακείας.

1. Η συνωμοσία είναι αναπόδεικτη: Αυτό είναι βασικό στοιχείο κάθε συνωμοσίας. Αν αποδεικνύεται, τότε είναι βαρετή. Και δεν αξίζει συζήτηση. Αυτό είναι άλλωστε που αναζητούν οι συνωμοσιολόγοι: τη συζήτηση, τα like, τα comments. Όχι, αυτά δεν θα υπήρχαν καν αν αυτό που έλεγαν είχε αποδειχθεί.

2. Η συνωμοσία χρησιμοποιεί στοιχεία που ισχύουν αλλά εκτός του σωστού πλαισίου. Η επίκληση στοιχείων που ισχύουν κάπου αλλά όχι εκεί που μας ενδιαφέρει, η αναφορά ερευνών που μελετούν κάτι παρεμφερές αλλά όχι αυτό που συζητάμε, η χρήση αναλογίας μεταξύ ανόμιων πραγμάτων, η χρήση αποκομμάτων ερευνών, η επιλεκτική προβολή της άποψης ορισμένων επιστημόνων αλλά όχι των μυριάδων άλλων που λένε το αντίθετο, είναι ορισμένα μόνο κόλπα που ηθελημένα ή άθελα τους διαπράττουν οι συνωμοσιολόγοι.

3. Η συνωμοσία σχετίζεται με το πρόσωπο που την αποδέχεται. Πως άλλωστε θα χτιστούν τα like; Μια σοβαρή συνωμοσία υφαίνεται εναντίον αυτών που την έχουν "ανακαλύψει" και έτσι μπορούν οι ίδιοι να αναλάβουν το ρόλο των ηρώων, των θυμάτων, των κυνηγημένων. Τι καλύτερο από έναν ή περισσότερους μάρτυρες; Έτσι στη συνωμοσία του κορωνοϊου ο πανέξυπνος συνωμοσιολόγος έχει ανακαλύψει το πανούργο σχέδιο της παγκόσμιας ελίτ να τον,,, περιορίσει και να τον φυλακίσει στο σπίτι του να πίνει και να τρώει με άνεση. Γιατί φυσικά ο Σόρος και η Λέσχη Μπιλντενμπεργκ δεν είχαν κάτι άλλο να κάνουν από το να σκέφτονται πως θα περιορίσουν τον Τάκη στο Παγκάτι.

4. Η συνωμοσία είναι δημοφιλής. Σε αντίθεση με την εναρκτήρια ατάκα όλων των συνωμοσιολόγων "Ακολουθεί αντι-δημοφιλής ανάρτηση", οι συνωμοσίες που προβάλλονται από τους συνωμοσιολόγους είναι πολύ δημοφιλείς. Αν όχι σε όλους τουλάχιστον σίγουρα στον κύκλο του συνωμοσιολόγου. Γιατί οι συνωμοσιολόγοι δεν είναι μοναχικές ιδιοφυΐες που μάχονται για την αλήθεια (υπάρχουν πολλές τέτοιες και συνήθως αναγνωρίζονται μετά θάνατον) αλλά απλά φερέφωνα της βλακείας που ενυπάρχει στο συλλογικό ασυνείδητο. Για αυτό και μαζί με τον συνωμοσιολόγο υπάρχουν και μυριάδες άλλοι που και αυτοί είναι πανέξυπνοι και έχουν ανακαλύψει τη συνωμοσία, σε πείσμα των χαζών ελίτ που αν και ελέγχουν τον πλανήτη δεν φρόντισαν ώστε ο Κώστας από τα Βριλήσσια να τους πάρει πρέφα. Και η Μαρία από τον Πειραιά βέβαια. Που της το είχε πει η Κατερίνα από την Ξάνθη η οποία το είχε ακούσει από τον κουμπάρο της...

5. Η συνωμοσία δεν είναι διαψεύσιμη. Ό,τι και να γίνει, ποτέ δεν πρόκειται να αποδειχθεί λάθος. Δεν υπάρχουν γεγονότα που αν έρθουν στο φως θα μπορεί κανείς να αποφασίσει αν ισχύει ή όχι. Έτσι και η συνωμοσία του κορωνοϊου: Οι συνωμοσιολόγοι μιλούν για το τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν τα μέτρα που ελήφθησαν, αφού πρώτα γνωρίζουν όμως πως δεν θα μάθουμε ποτέ πρακτικά τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν μέτρα (αφού τελικά υπήρξαν). Και αν κανείς αναφερθεί στο τι έλεγαν ορισμένα μοντέλα για τους θανάτους που θα είχαμε χωρίς μέτρα, οι συνωμοσιολόγοι πάνε στο αήτητο Νο. 2: χρήση των μελετών και των απόψεων που τους βολεύουν.

Σημαίνουν όλα τα παραπάνω πως δεν υπάρχουν συνωμοσίες; Όχι βέβαια. Συνωμοσίες υπήρξαν και θα υπάρχουν. Αλλά είναι σοβαρές και όχι γελοίες. Έχουν κίνητρα και δεν είναι στημένες σε κινούμενη άμμο. Αν κανείς τις αναλύσει μπορεί να φτάσει κάπως σε σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης τους - αναγνωρίζοντας βέβαια πάντα τη σοβαρή πιθανότητα να έχει κάνει λάθος. Και το κυριότερο: οι συνωμοσίες αυτές είναι βαρετές και δεν δίνουν πολλά like.

Λοιπόν;

Ποιος σκότωσε τον Κένεντυ;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...