Friday, March 6, 2020

Κορωναϊός, Χριστιανισμός, Θάνατος, "αδερφές"...

Υπάρχει πολλή συζήτηση για τον νέο κοροναϊό ο οποίος επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη καθώς μιλάμε. Η Harmonia Philosophica δεν ασχολείται με τέτοια νέα συνήθως, καθώς ο στόχος μας είναι να δίνουμε έμφαση στη φιλοσοφία και όχι σε θέματα καθημερινότητας. Το θέμα μας είναι το αιώνιο, όχι το εφήμερο.

Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές εδώ, το εφήμερο πολλές φορές είναι πιο αιώνιο και από το αιώνιο. Και η φιλοσοφία πρέπει να λαμβάνει υπόψην της την καθημερινότητα αν αυτή θέτει σημαντικά και ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Ο κορωναϊός έχει κάνει ξαφνικά την ανθρωπότητα να συνειδητοποιήσει ξανά την ευθραυστότητα της. Και πάνω που πιστεύαμε πως ήμασταν ανίκητοι και έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο, ο Θάνατος έγινε ξανά μέρος της συζήτησης.

Αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά πολλούς ανθρώπους και αυτό είναι κατανοητό. Δεν θα κάνω το αλαζονικό λάθος να μην με συμπεριλάβω σε αυτούς τους ανθρώπους. Και εγώ φοβάμαι το θάνατο. Και εγώ δεν θέλω να υποφέρω. Αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές, η προσωπική μου άποψη ή η προσωπική άποψη του οποιουδήποτε δεν σημαίνει τίποτα.

Και εδώ είναι που έρχεται ο Χριστιανισμός να συνεισφέρει τα μέγιστα. Αντίθετα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, ο Χριστιανισμός δεν ευαγγελίζεται το ότι αν είσαι καλός Χριστιανός δεν θα υποφέρεις - το ακριβώς αντίθετο ισχύει! Ο Χριστιανισμός μας υπενθυμίζει το θάνατο και τη δυστυχία. Ο Χριστιανισμός δίνει έμφαση στο θάνατο και στη δυστυχία και στον πόνο και τα φέρνει στο προσκήνιο. Ο Χριστός και όλοι οι άγιοι πέθαναν μαρτυρικούς θανάτους. Κανείς δεν σώθηκε ή δεν απέφυγε τον πόνο επειδή ήταν Χριστιανός. Ο Χριστιανισμός εμπεριέχει τον πόνο και τη δυστυχία, ούτως ώστε να κατανοήσουμε πως ο θάνατος δεν είναι τίποτα άλλο από μια πύλη προς την πραγματική ζωή.

Ο κόσμος έχει απορρίψει τον Χριστιανισμό εξαιτίας των παραπάνω χαρακτηριστικών του Χριστιανισμού. Γιατί του κόσμου δεν του αρέσει ο θάνατος και η δυστυχία. Γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι είναι - ή ότι μπορεί να γίνει - αθάνατος. Γιατί λατρεύουμε την ύλη και δεν μπορούμε να δούμε πέραν αυτής. Τυφλωμένοι από τον δογματικό υλισμό μας, δεν μπορούμε να δούμε το προφανές μόνο και μόνο επειδή είμαστε δειλοί.

Όπως και ο Τζόνυ Κας (Johny Cash) είχε πει, "Ο Χριστιανισμός δεν είναι για αδερφές" ("Christianity is not for sissies").

Μην φοβάσαι.

Ναι, στο τέλος θα πεθάνεις.

Μπορείς να μην κλάψεις;

(Που είναι η φιλοσοφία σου;)

Σχετικό άρθρο: Πως να κερδίσεις εύκολα έναν άθεο σε μια συζήτηση...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...