Sunday, January 12, 2020

Καταστροφείς των Ουρανών...

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε παρακολουθήσει την ιστορία με την StarLink, αλλά αν δεν γνωρίζετε το θέμα ίσως είναι καιρός να ασχοληθείτε.

Με δύο λόγια: Ο Elon Musk αποφάσισε να προσφέρει υπηρεσίες Internet σε όλο τον πλανήτη και για αυτό το λόγο σχεδιάζει να εκτοξεύσει 42,000 μικρο-δορυφόρους γύρω από τη Γη - ένας αστερισμός δορυφόρων που καλείται StrarLink. Για να καταλάβετε το μέγεθος του εγχειρήματος, έως τώρα (από τον Σπούτνικ) έχουν εκτοξευτεί περίπου 8,000 δορυφόροι συνολικά!

Η αύξηση των δορυφόρων γύρω από τη Γη θα είναι τεράστια προκαλώντας μεγάλους πονοκεφάλους όσον αφορά τη διαχείριση τους και την αποφυγή ατυχημάτων και συγκρούσεων (ήδη η ESA αναγκάστηκε να εκτρέψει ένα δορυφόρο της για να μην συγκρουστεί με έναν από τους δορυφόρους StarLink).

Όμως αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα...

Οι νέοι δορυφόροι απειλούν να καταστρέψουν κυριολεκτικά την αστρονομία. Λόγω της χαμηλής τροχιάς τους και εξαιτίας του ότι είναι πολύ ανακλαστικοί (άρα φωτεινοί) έχουν την τάση να καταστρέφουν κάθε φωτογραφία του ουρανού που βγάζουν οι αστρονόμοι. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό οι αστρονόμοι είχαν συνηθίσει να πρέπει αν αποφύγουν κάποιον δορυφόρο ενώ μελετούσαν τον ουρανό. Αλλά αυτό συνέβαινε μία στο τόσο, όταν ένας δορυφόρος τύχαινε να περάσει μπροστά από το φακό του τηλεσκοπίου. Τώρα δεκάδες δορυφόροι περνάνε μπροστά από το οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου καθώς αυτό βγάζει φωτογραφίες με αποτελέσματα που θα ήταν κωμικά αν δεν ήταν τραγικά. Ουσιασικά όλη η επίγεια αστρονομία κινδυνεύει να καταστραφεί από τον Musk ο οποίος αποφάσισε να μας δώσει ένα δώρο που ποτέ δεν ζητήσαμε.

Και το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί. Και ερασιτέχνες αστρονόμοι που βγάζουν φωτογραφίες του ουρανούμεγάλης έκθεσης βλέπουν στο τελικό αποτέλεσμα "γραμμές φωτός" από τους δορυφόρους του Musk καθώς περνάνε από ψηλά.

Αλλά ακόμα και με γυμνό ματί θα βλέπουμε τους εν λόγω δορυφόρους. Έτσι σε λίγο καιρό, όταν θα έχουν εκτοξευτεί όλοι, αντί για αστέρια θα βλέπουμε ψηλά πολλές φωτεινές κουκκίδες να περνάνε με μεγάλη ταχύτητα πάνω από τα κεφάλια μας σαν να βρισκόμαστε σε ένα διαπλανητικό video game. Σημειώστε ότι τα ορατά αστέρια στον ουρανό είναι μόλις 9,000 περίπου και οι δορυφόροι StarLink θα είναι 42,000...

Σημείωση: Ο Musk προσπαθεί να βρει λύσεις στο πρόβλημα κατόπιν εορτής. Ήδη εκτόξευσε δοκιμαστικά ένα δορυφόρο βαμμένο μαύρο στο κάτω μέρος του, ώστε να δει αν αυτό μπορεί να είναι μια λύση στο πρόβλημα.

Ορίστε λοιπόν φίλοι μου.
Αφού καταστρέψαμε τη Γη,
τώρα καταστρέφουμε και τους ουρανούς.

Κοιτάξτε καλά τον ουρανό σήμερα.
Γιατί δεν θα είναι ξανά ο ίδιος.
Και μετά γυρίστε πίσω στη Γη.
Και φυτέψτε ένα δέντρο.
Και λερώστε τα χέρια σας με χώμα.
Αυτός είναι ο δρόμος προς τα αστέρια.
Αστέρια που βλέπαμε πολύ καλά πολύ πριν έχουμε τηλεσκόπια...

Ο Χαίντεγκερ το είχε πει καιρό πριν.
Το πρόβλημα με την τεχνολογία δεν είναι ότι δεν δουλεύει.
Αλλά ότι δουλεύει...

Σχετικά άρθρα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...