Και αυτό κυρίως επειδή η αντίληψη του ρομπότ για τον κόσμο δεν συνίσταται σε τίποτα περισσότερο από ένα μεγάλο αριθμό pixels που συλλέγονται από τις κάμερές του. Το ρομπότ στερείται την έμφυτη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα εικονοστοιχεία σχετίζονται με οποιαδήποτε έννοια θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως έχει νόημα στον κόσμο.
"Φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν να σχεδιάσετε κάτι τόσο απλό όσο ένα ταξίδι στο παντοπωλείο, αν έπρεπε να σκεφτείτε για κάθε μυ που θα κινούσατε να φτάσετε εκεί και να φανταστείτε εκ των προτέρων και λεπτομερώς τα terabytes των οπτικών δεδομένων που θα περάσουν μέσα από τους αμφιβληστροειδείς σας κατά τη διάρκεια της πορείας σας ως τον προορισμό σας. Θα πνιγείτε αμέσως στη λεπτομέρεια. Οι άνθρωποι φυσικά δεν σχεδιάζουν την πορεία τους με αυτόν τον τρόπο. Εμείς μπορούμε να εισαγάγουμε στη σκέψη μας αφηρημένες έννοιες και να πετάξουμε εκείνη την τεράστια μάζα άσχετων λεπτομερειών, εστιάζοντας μόνο στο σημαντικό", δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Γιώργος Κονιδάρης. [1]
Ο πλήρης σχεδιασμός για το μέλλον δεν σου επιτρέπει να προγραμματίσεις τίποτα.
Το να σκέφτεσαι πάρα πολύ, σας κάνει να μην μπορείς να σκέφτεσαι.
Προσπαθώντας πολύ να ζήσεις τη ζωή σου, ε κάνει να μην έχεις ζωή.
Η ζωή είναι δυνατή μόνο με το να είσαι «ηλίθιος» με κάποιο τρόπο – ζώντας όχι με αναλύοντας τα πάντα και όχι γνωρίζοντας τα πάντα, αλλά απλά έχοντας μια αφηρημένη αντίληψη για το τι είναι γύρω σου. Η ύπαρξη είναι ωμή και θεολογική στη φύση της, όχι υπολογιστική.
Σταμάτα να αναλύεις τα πάντα. Στο τέλος, θα μείνεις ακίνητος. Ο μόνος τρόπος να κάνεις ένα ακόμη βήμα είναι απλά να είσαι παράλογος και να… κάνεις το βήμα. Η σύγχρονη επιστήμη (η ανάλυση των πάντων μέχρι να φτάσουμε σε ένα «ασφαλές» συμπέρασμα βασισμένο σε «όλα» τα σχετικά δεδομένα) είναι ουσιαστικά όλο και πιο άσχετη από τον τρόπο που ζούμε. Η λογική δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε μια απλή βόλτα στο παντοπωλείο.
Κοιτάξε τα αστέρια και φαντάσου τη θέση σου στον Κόσμο.
Ναι, είσαι σημαντικός. Ένα φωτεινό ον!
Μπορείς να πας να αγοράσεις ντομάτες! Έλα πάμε!
(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…