Tuesday, January 22, 2019

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Déjà vu… Δεν σχετίζεται με ψεύτικες αναμνήσεις. Αλλά με συγκρούσεις στη μνήμη!

Η δουλειά του ερευνητή ψυχολογίας Akira O'Connor έδειξε ότι οι ψευδείς αναμνήσεις δεν μπορεί να φταίνε για το φαινόμενο γνωστό ως "Déjà vu". Αντ’ αυτού, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ο εγκέφαλος ελέγχει τη μνήμη του.

Όταν παρουσίασε τα ευρήματα σε ένα διεθνές συνέδριο για τη μνήμη στη Βουδαπέστη, ο O'Connor δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι μετωπικές περιοχές του εγκεφάλου θα μπορούσαν να μετασχηματίζουν τις αναμνήσεις μας και έπειτα να στέλνουν μηνύματα εάν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του τι πιστεύουμε ότι έχουμε βιώσει και τι στην πραγματικότητα έχουμε βιώσει.

"Οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σύγκρουση αναμνήσεων (memory conflict), όχι με τις ψευδείς αναμνήσεις (false memory), φαίνεται να παίζουν βασικό ρόλο στην εμπειρία του déjà vu", γράφει ο O'Connor σε μια ανάρτηση στο blog του σχετικά με τα ευρήματα.

"Αυτό συμβαδίζει με την ιδέα μας για το déjà vu ως τη συνειδητοποίηση μιας διαφοράς στις αναμνήσεις η οποία διορθώνεται. Αυτό, με τη σειρά του, αναδεικνύει το λόγο για τον οποίο το φαινόμενο déjà vu φαίνεται να μειώνεται με την ηλικία παρά το γεγονός ότι τα σφάλματα μνήμης τείνουν να αυξάνονται με την ηλικία. Αν δεν πρόκειται για λάθος, αλλά για την πρόληψη ενός σφάλματος, αυτό βγάζει πιο πολύ νόημα ». [1]

Ελέγχοντας τις αναμνήσεις. Ενάντια σε ό, τι γνωρίζουμε ότι συνέβη.
Αισθανόμενοι τη σύγκρουση. Και όμως αισθανόμαστε και… εξοικείωση;

Η λύση ενός προβλήματος που συνεχώς αποφεύγει τη λύση μπορεί να είναι η απλούστερη και ακόμα πιο δύσκολη από τις πιθανές λύσεις: ότι δεν υπάρχει καν το πρόβλημα. Η ανθρώπινη μνήμη συνεχίζει να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Δεν πρέπει να την εμπιστευόμαστε. Δεν γνωρίζουμε πως δημιουργείται. Πολύ περισσότερες φορές από όσες θα θέλαμε, χάνεται. Και όμως, με αυτήν την ελαττωματική μνήμη, είμαστε ακόμα εδώ. Ζωντανοί όσο ποτέ. Ίσως να πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να θυμηθούμε. Και να προσπαθήσουμε να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Εδώ και τώρα.

Αισθάνομαι ότι το έχω πει αυτό ξανά...
Αλλά δε με νοιάζει.

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...