Το ρομποτικό όχημα (rover) της NASA Curiosity (Περιέργεια) δεν μπορεί να διερευνήσει περιοχές του Άρη που πιθανόν να φιλοξενούν ζωή επειδή… το όχημα μπορεί να φιλοξενεί… ζωή! [1] Σε μια παρόμοια είδηση, το Cassini τελείωσε τελικά την αποστολή του στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 (ελπίζω, το άρθρο αυτό γράφτηκε στις 29/4/2017), πέφτοντας πάνω στον Κρόνο. Η αποστολή έχει επεκταθεί από την Nasa τρεις φορές, αλλά επειδή τελείωνε τελικά το καύσιμο, οι επιστήμονες φοβόντουσαν ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει σε έναν από τους πλανήτες (δορυφόρους του Κρόνου) που μπορεί να έχουν ζωή. Αν και κάτι τέτοιο είναι απίθανο, η NASA θέλησε να αποφύγει τα μικρόβια που πιθανόν το διαστημόπλοιο μεταφέρει από τη γη να μολύνουν την επιφάνεια αυτών των πλανητών. [2]
Θέλουμε να εξερευνήσουμε τον Κόσμο. Αλλά φοβούμαστε ότι θα μπορούσαμε να τον μολύνουμε με τους εαυτούς μας. Είμαστε οι κύριοι της πραγματικότητας. Και φοβόμαστε να την αγγίξουμε ώστε να μην την αλλάξουμε. Ψάχνουμε για ζωή. Αλλά φοβόμαστε μήπως εμείς μεταφέρουμε ζωή.
Αλλά θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα. Είμαστε μέρος του Κόσμου και τον αγγίζουμε καθημερινά. Το να μεταφέρουμε τη ζωή είναι ο σκοπός μας. Είμαστε θεοί και όμως φοβόμαστε να συμπεριφερθούμε ως τέτοιοι.
Ο Cassini διαλύθηκε.
Το Curiosity σίγησε.
Ο άνθρωπος πέθανε.
(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…