Tuesday, November 11, 2014

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Γήρας. Νεότης. Ηλιθιότης. Με την αυτή σειρά...


Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2014-11-11]: Ολοι τελευταία εκφράζουν ανησυχίες για το ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου «γερνά» - το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία κοινωνικές ομάδες φαίνονται ολοένα να αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τις νεαρότερες εκτός από δυσάρεστα νέα για το μέλλον του ανθρώπινου είδους προαναγγέλλει επίσης μεγάλη αύξηση των δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις καθώς και σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού.  Σε έκθεσή του πριν από μερικούς μήνες το γερμανικό υπουργείο Oικονομικών προειδοποιούσε ότι το κόστος αυτής της γήρανσης σε συνδυασμό με τη μείωση των κρατικών εισοδημάτων από τους φόρους ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ κατά 3%.

Η πληθυσμιακή γήρανση φαίνεται ωστόσο να έχει και τα καλά της. Μελέτη που έγινε στη Γερμανία διαπίστωσε ότι θα μας προσφέρει επίσης κάποια σημαντικά οφέλη. Eνα εξ αυτών μάλιστα είναι το ότι θα μας κάνει να γυρίσουμε πίσω στα ποσοστά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που είχαμε πριν από τη δεκαετία του 1950, μειώνοντας θεαματικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Αλλα οφέλη που αναδεικνύει η μελέτη είναι η αύξηση της παραγωγικότητας εξαιτίας της καλύτερης εκπαίδευσης και κατάρτισης του πιο «ώριμου» πληθυσμού και το «μοίρασμα» του πλούτου των γηραιότερων με τις νεότερες ηλικίες . [1]

Ψάχνουμε παντού για απτά ωφέλη.
Όμως τα ουσιατικότερα ωφέλη είναι άυλα.

Παλιά ο γέρος ήταν ο σοφός του χωριού. Όλοι τον σέβονταν και αναζητούσαν τη συμβουλή του.
Τώρα ο ηλικιωμένος είναι το απομεινάρι της κοινωνίας που θέλει να είναι πάντα νέα.

Κάποτε θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε το γήρας.
Και τότε θα καταλάβουμε πως το χρειαζόμασταν...

Όχι επειδή μειώνουν τις εκπομπές του θερμοκηπίου. Απλά γιατί... γιατί έτσι!
Θα μάθεις όταν μεγαλώσεις πως τα πιο χρήσιμα πράγματα δεν έχουν λόγο για να είναι χρήσιμα.
Κοίτα τον ηλικιωμένο δίπλα σου. Είναι εσύ. Είσαι αυτός...


(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...