Sunday, June 9, 2013

Αλχημιστές. Αίνιγμα. Σιωπή.



Ο Νεύτωνας πίστευε στην “prisca sapientia”. Το ίδιο και άλλοι αλχημιστές. Όμως πίστευαν επίσης ότι αυτή η γνώση δεν πρέπει να φτάσει σε αυτούς που δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτήν. Μόνο αυτοί που την αξίζουν πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Για αυτό οι αλχημιστές χρησιμοποίησαν ένα περίπλοκο σύστημα εικόνων με αλληγορίες, συμβολισμούς, κωδικούς και αντιφάσεις για να καταγράψουν τη γνώση τους. Μια γνώση που τώρα είναι κρυμμένη σε χειρόγραφα και εκτυπώσεις σε σκοτεινές βιβλιοθήκες.

Σιωπή.

Ο σκεπτικισμός τους εναντίον του γραπτού λόγου, ο οποίος είναι επιρρεπής στη Βαβυλωνιακή διάβρωση και ο οποίος σκλαβώνει το Άγιο Πνεύμα σε μια ανίερη δομή γραμματικών δεσμών, τους έκανε να χρησιμοποιήσουν εικόνες για να περάσουν το μήνυμα τους. Αινιγματικές εικόνες οι οποίες δεν έχουν λόγια και όμως λένε τα πάντα.

Όπως και οι ίδιοι οι αλχημιστές έλεγαν «Κάθε φορά που μιλήσαμε ανοικτά δεν είπαμε (ουσιαστικά) τίποτα. Κάθε φορά όμως που μιλήσαμε με κώδικα ή με εικόνες, αποκρύψαμε την αλήθεια» (Rosarium philosophorum, Weinhein edition, 1990)

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες επιλεγμένες εικόνες από την έκδοση της Taschen "Alchemy and Mysticism". (αγοράστε το βιβλίο αν θέλετε να δείτε και άλλες)











Other pictures can be found at...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...