Tuesday, April 2, 2013

9 βήματα για να διαλέξεις ένα καλό βιβλίο φιλοσοφίας



1. Μην κοιτάς εκεί που πέφτει το βλέμμα σου με την πρώτη. Στο ύψος του βλέμματος βρίσκονται τα "ευπώλητα" βιβλία. Και δεν θα βρεις ποιότητα σε αυτά.

2. Κοίτα προς τα σημεία όπου είναι δύσκολα προσβάσιμα (γωνίες συνήθως ή κάτω κάτω ή πάνω πάνω). Τα καλά βιβλία συνήθως παρεξηγούνται από τους πωλητές - οι οποίοι είναι κατά κανόνα άσχετοι από φιλοσοφία - με αποτέλεσμα να μην τα έχουν σε καλά σημεία. Αλλά ακόμα και αν οι πωλητές του βιβλιοπωλείου ξέρουν τη δουλειά τους, ο Νόμος του Μέρφυ θα δουλέψει επίσης προς την ίδια κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τα βιβλία που σε ενδιαφέρουν να βρίσκονται σε περίεργα σημεία.

3. Πάρε το μικρότερο βιβλίο που θα βρεις. Τα μεγάλα βιβλία είναι συνήθως γραμμένα από άσχετους συγγραφείς που πλατειάζουν επειδή δεν μπορούν να εκφραστούν σωστά ή που επεκτείνονται σε πολλά πράγματα ακριβώς επειδή δεν έχουν κάτι σοβαρό να πουν. (οι μεγάλοι φιλόσοφοι είναι φυσικά εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα)

4. Πάρε το βιβλίο.

5. Πήγαινε στο ταμείο.

6. Πλήρωσε.

7. Πάρε την απόδειξη.

8. Βγες από το βιβλιοπωλείο.

9. ΔΙΑΒΑΣΕ το βιβλίο με ΜΗ-σειριακό τρόπο. Τα καλά βιβλία φιλοσοφίας μπορούν και πρέπει να διαβαστούν έτσι. Μην ξεκινάς από την "αρχή". Μην σταματάς στο "τέλος". Πέρνα μέσα από τις σελίδες του όπως θα πέρναγες μέσα από ένα πρωινό αεράκι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...