Saturday, June 23, 2012

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Η ανάγκη να ονομάζεις κάθε δολοφόνο “τρελό” - Υπόθεση Breivik

Η υπεράσπιση του Μπρέιβικ (Breivik) ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της δίκης του ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως έχων σώας τας φρένας. Ο δικηγόρος Geir Lippestad είπε στο δικαστήριο στη Νορβηγία πως ο πελάτης του οδηγήθηκε στην πράξη του εξαιτίας των ακραίων πολιτικών του πεποιθήσεων και όχι επειδή είναι τρελός – κάτι που παραδίξως προσπαθεί η κατηγούσα αρχή να αποδείξει (!) [1, 2].

Τι συμβαίνει με τις “προοδευμένες” κοινωνίες; Ο Φουκώ θα γυρνούσε στον τάφο του ακούγοντας αυτή την είδηση. Η “τρέλα” σαν ένα εργαλείο επιβολής τρόπων “ορθής” συμπεριφοράς από την κοινωνία…

Το όνειρο κάθε δολοφόνου είναι να χαρακτηριστεί ως τρελός, για να κατορθώσει να έχει ελαφρύτερη ποινή και καλύτερη δικονομική μεταχείριση. Στην περίπτωση όμως αυτή ο Breivik προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι τρελός ενώ ο κατήγορος ότι είναι! Αν κάνεις κάτι εκτός των κανόνων στην “παραδεισένια” κοινωνία μας είσαι τρελός. Να έχεις κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο. Δεν έχει σημασία αν εσύ ο ίδιος λες πως δεν είσαι τρελός. Δεν έχει σημασία αν σχεδίαζες αναλυτικά αυτό που έκανες μήνες πριν.

Επειδή δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις εξαιρέσεις, είμαστε πάντα έτοιμοι να κατηγοριοποιήσουμε κάθε τι διαφορετικό σαν “τρέλα”. Ο Μπρέιβικ δεν μπορεί πραγματικά να ήθελε να κάνει αυτό που έκανε, ακόμα και αν ο ίδιος το ισχυρίζεται…

ΠΡΕΠΕΙ να είναι τρελός!

Για να παραμείνουμε όλοι οι υπόλοιποι “λογικοί”…

Δες το άρθρο “The Dictatorship of the science of Psychiatry” για περισσότερα σχετικά με τον περίεργο ρόλο της Ψυχιατρικής σήμερα.


(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...