Ο φημισμένος πύργος χρονολογείται από το 1280, παρουσιάζει μια κλίση 3-4 μοιρών και εξακολουθεί να παραμένει όρθιος παρά τους τέσσερις ισχυρούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην περιοχή στα 500 χρόνια της ύπαρξης του.
Οι ερευνητές αποδίδουν την σταθερότητα του πύργου της Πίζας στο μαλακό έδαφος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί. «Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι, το ίδιο αυτό μαλακό έδαφος που προκάλεσε την κλίση και έφερε τον Πύργο στα όρια της κατάρρευσης, ήταν αυτό που συνέβαλε στο να αντέξει στις σεισμικές επιδράσεις», εξηγεί ο Τζώρτζ Μυλωνάκης, ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Η εξήγηση οφείλεται σε ένα φαινόμενο γνωστό και ως δυναμική αλληλεπίδραση εδάφους-κατασκευής (dynamic soil-structure interaction - DSSI). Σύμφωνα με τους μηχανικούς, ο συνδυασμός της ανθεκτικής κατασκευής του Πύργου και του μαλακού εδάφους κατά την διάρκεια των σεισμών δεν προκαλεί ταλαντώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατασκευή αυτή να έχει σχεδόν τον καλύτερο δείκτη της λεγόμενης δυναμικής αλληλεπίδρασης κτίσματος και εδάφους, με τον οποίο οι μηχανικοί αξιολογούν την σταθερότητα ενός κτιρίου κατά την διάρκεια σεισμού. [1]
Οι άνθρωποι μοιάζουν πολύ με τον πύργο της Πίζας.
Ο ίδιος λόγος που οδήγησε στην πτώση μας,
Θα οδηγήσει επίσης στη θέωση μας.
Είμαστε υιοι του Θεού.
Και γι 'αυτό Τον αμφισβητήσαμε.
Μόνο για να Τον αγαπήσουμε ξανά για άλλη μια φορά...
Η επιθυμία μας να κατανοήσουμε, η αγάπη μας για γνώση, η επιθυμία μας για αποδοχή, μας οδήγησε στην ανάλυση του κόσμου σε κομμάτια. Η επιθυμία μας να καταλάβουμε, η αγάπη μας για γνώση, η επιθυμία μας για αποδοχή, θα μας κάνει να ενώσουμε όλα τα κομμάτια πάλι μαζί στο τέλος. Και όταν χτυπήσουμε την πόρτα του σπιτιού μας, από όπου φύγαμεαιώνες πριν, περιμένουμε με δάκρυα στα μάτια μας να ακούσουμε αυτό που πάντα επιθυμούσαμε να ακούσουμε.
Καλώς ήλθες πίσω παιδί μου...
(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…