Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν συνδέονται με τη διαίσθηση ή με την ορθολογική σκέψη, σύμφωνα με έρευνα από τα πανεπιστήμια του Coventry και της Οξφόρδης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει οι άνθρωποι που κατέχουν ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι πιο διαισθητικοί και λιγότερο αναλυτικοί, και όταν σκέφτονται πιο αναλυτικά οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους μειώνονται. Αλλά η νέα έρευνα, από επιστήμονες από το Κέντρο Επιστήμης Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου του Coventry και από νευροεπιστήμονες και φιλοσόφους στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποδηλώνει ότι δεν συμβαίνει αυτό, και ότι οι άνθρωποι δεν είναι «γεννημένοι πιστοί».
Η μελέτη δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ διαισθητική/ αναλυτικής σκέψης, ή γνωστική αναστολής (η ικανότητα να καταστέλλουν τις ανεπιθύμητες σκέψεις και πράξεις), και υπερφυσικές πεποιθήσεις. Αντ’ αυτού, οι πανεπιστημιακοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι άλλοι παράγοντες, όπως η ανατροφή και κοινωνικο-πολιτιστικές διεργασίες και συνθήκες, είναι πιο πιθανό να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στις θρησκευτικές πεποιθήσεις. [1]
Αλλά πού βασίζεται ο πολιτισμός, αν όχι στη διαίσθηση ή και τη λογική σκέψη; Και, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υπάρξει τίποτα εκτός του πλαισίου του πολιτισμού; Είμαστε έλλογα όντα. Ή παράλογα. Δεν έχει τόση σημασία. Είμαστε αυτοί που είμαστε και δημιουργούμε πολιτισμό. Μέρος του οποίου είναι η θρησκεία και θα είναι πάντα. Αντί να προσπαθούμε να απορρίψουμε αυτή την πραγματικότητα, δίνοντας μια (άκυρη) εξήγηση για την ύπαρξή της, θα πρέπει απλά να τη δεχτούμε και να την αγκαλιάσουμε. Ανάλογα με τα αξιώματα που χρησιμοποιεί κανείς ο,τιδήποτε μπορεί να φανεί λάθος ή σωστό. Αλλά ρίξε μια πιο προσεκτική (και πιο ειλικρινή) ματιά. Η θρησκεία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα λιγότερα αξιώματα από οποιονδήποτε από εσάς που την κρίνετε. Η θρησκεία προσπαθεί να δεχτεί το σύμπαν όπως είναι. Και αυτό ακριβώς είναι που μισούν μερικοί άνθρωποι. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τη θρησκεία. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε εσένα. Είσαι απλώς φοβισμένος. Ξέρω. Αλλά μην ανησυχείς. Ο πατέρας σου είναι εδώ…
(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…