Thursday, December 18, 2014

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Ανθεκτικά βακτηρίδια. Αλαζόνες άνθρωποι.


Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2014-12-18]: Ο Ernest Cable ήταν ένας Βρετανός στρατιώτης ο οποίος πέθανε το 1915 από δυσεντερία που τον μόλυνε στα χαρακώματα της βόρειας Γαλλίας κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Ακόμα και αν είχε πενικιλίνη στη διάθεσή του, θα πέθαινε και πάλι επειδή το βακτήριο που τον έκανε να αρρωστήσει, το Shigella flexneri, ήταν ήδη ανθεκτικό στο πρώτο αντιβιοτικό στον κόσμο. Και αυτό χρόνια πριν από τον Αλέξανδρο Φλέμινγκ που το ανακάλυψε το 1928. Ούτε θα είχε σωθεί από την ερυθρομυκίνη, η οποία ανακαλύφθηκε αργότερα, το 1949. Το βακτήριο βρέθηκε να είναι ανθεκτικό και σε αυτό το αντιβιοτικό πάρα πολύ.

Αυτές οι ιστορικές γνώσεις σχετικά με την αντίσταση στα αντιβιοτικά, η οποία περιγράφεται πλέον ως μια παγκόσμια επιδημία, προέρχονται από την εξέταση της αλληλουχίας του DNA του βακτηριακού στελέχους που σκότωσε τον Cable.

"Ο Cable είναι ένας σχεδόν άγνωστος στρατιώτης με την έννοια ότι δεν έχει γνωστούς συγγενείς, αλλά τώρα όλοι θα τον θυμούνται, έτσι είναι σαν να έγινε αθάνατος με μία έννοια," λέει η Κέιτ Μπέικερ του Wellcome Trust Sanger Institute στο Hinxton, Cambridge.

Η Baker λέει ότι η αντίσταση που βρήκαν να έχει το εν λόγω βακτηρίδιο είναι το αποτέλεσμα ενός αγώνα εξελικτική εξοπλισμών μεταξύ αντίπαλων μικρόβια. [1]

Πιστεύουμε πως βρίσκουμε νέα πράγματα. Και όμως όλα είναι παλιά.
Πιστεύουμε πως όλα εξελίσσονται γύρω από εμάς. Και όμως όλα υπήρχαν πριν καν εμείς υπάρξουμε.
Πιστεύουμε πως είμαστε ιδιαίτεροι.
Και μπορούμε να γίνουμε. Μόνο αν καταλάβουμε πως δεν είμαστε...

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...