Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2014-05-10]:
Το 1930, η εφημερίδα New York Times τύπωσε ένα άρθρο στο οποίο δημοσιεύθηκαν επίσημα κινεζικά κρατικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν. Τα έγγραφα αυτά, που χρονολογούνται από το 1827, περιελάμβαναν επίσημα συγχαρητήρια για τα 150α γενέθλια του Li Ching-Yuen . Αργότερα έγγραφα, που χρονολογούνται από το 1877, περιελάμβαναν επίσημα συγχαρητήρια για την 200η επέτειο του.
Πώς το έκανε αυτό; Ο Li Ching-Yuen εξέφρασε την επιτυχία της μακροζωίας του με μια φράση: «Διατηρήστε μια ήρεμη καρδιά, καθίστε σαν χελώνα, περπατήστε γρήγορα σαν περιστέρι, και κοιμηθείτε σαν σκύλος» .
Ας προσθέσουμε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα σε αυτή την ιστορία. Ο Κινέζος γενικός στρατηγός Yang Sen Li κάλεσε να τον επισκεφθεί, και του πρόσφερε την ευκαιρία να διδάξει τους κινέζους στρατιώτες πολεμικές τέχνες. Ο στρατηγός δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο νέος φαινόταν ο επισκέπτης του, αν και είχε φτάσει στην ηλικία των 250 ετών.
Ο Li Ching-Yuen πέθανε στις 6 Μαΐου 1933. Είπε στους μαθητές του ότι είχε ολοκληρώσει όλες τις εργασίες του σε αυτή τη ζωή, και ήταν έτοιμος να γυρίσει σπίτι. [1, 2]
Εναλλακτική ιατρική. Γιατί θα έπρεπε να υπάρχει καν; Γιατί θα έπρεπε το ο,τιδήποτε να χαρακτηρίζεται ως "εναλλακτικό"; Εναλλακτικό ως προς τι;
Γιατί να μην μείνουμε απλά σε αυτό που δουλεύει; Η μοντέρνα ιατρική δεν μπορεί να δεχθεί το ο,τιδήποτε δεν είναι συνδεδεμένο με τη δημιουργία χρήματος. Όμως οι Κινέζοι δεν είναι ηλίθιοι να χρησιμοποιούν κάτι που ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ για χιλιάδες χρόνια. Και μάντεψε: τότε δεν υπήρχε "εναλλακτική ιατρική". Απλά αληθινοί άνθρωποι που αναζητούσαν αληθινές θεραπείες. Η αλαζονική εποχή μας δεν μπορεί να δεχθεί ότι κάποια άλλη παλαιότερη εποχή ήταν καλύτερη από εμάς.
Είμαστε πλέον τυφλοί σε αυτό που κάποτε προφανές.
Γιατί απλά δεν θέλουμε να το δούμε.
Και θα πληρώσουμε το τίμημα.
ΥΓ. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις (βλ. εδώ για παράδειγμα).
(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…