Sunday, August 19, 2012

Η Συνωμοσία του Λαμπτήρα (ή Προγραμματισμένη Φθορά)...


Χάλασε η λάμπα. Πάλι πρέπει να την αλλάξεις και βαριέσαι πραγματικά. Αν γνώριζες όμως τι κρύβεται πίσω από έναν λαμπτήρα που χαλάει, ίσως να εκνευριζόσουν κιόλας… Πίσω από κάθε λάμπα που χαλάει κρύβεται η Συνωμοσία του Λαμπτήρα.

Όχι δεν είναι ανέκδοτο ή παρανοϊκή συνωμοσιολογία! Είναι γεγονός. Μπορεί κανείς να δει σχετικές πληροφορίες ή να παρακολουθήσει ελεύθερα το ντοκυμαντέρ στη σχετική ιστοσελίδα “The Lightbulb Conspiracy” του Facebook (και σε πολλά άλλα ελεύθερες ιστοσελίδες – βλ. 1, 2, 3).

Με δυο λόγια: οι εταιρίες παλιά έφτιαχναν λάμπες που άντεχαν στο χρόνο ΠΟΛΥ περισσότερο! Όμως κάποια στιγμή όλες οι μεγάλες εταιρίες κατασκευής λαμπτήρων συναντήθηκαν, δημιούργησαν ένα καρτέλ (Phoebus cartel) και αποφάσισαν να ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ την ποιότητα των λαμπτήρων για να χαλάνε πιο εύκολα και να πουλάνε κατά συνέπεια περισσότερους! Ναι, είναι αλήθεια. Αυτό που λέμε «παλιά τα πράγματα δεν χαλάγανε τόσο εύκολα» είναι περισσότερο αλήθεια από όσο νομίζουμε.

Παραδείγματα παρόμοια υπάρχουν σε ΟΛΗ τη βιομηχανία!

Ναι, ένα καλσόν ήταν τόσο ανθεκτικό!
Για παράδειγμα κάποιος μένει άναυδος όταν βλέπει στο ντοκυμαντέρ παλιές διαφημίσεις γυναικείων καλσόν, όπου έδεναν δύο αυτοκίνητα (!) με ένα καλσόν και τα έβαζαν να ξεκινήσουν βάζοντας το ένα να ρυμουλκεί το άλλο (!!!!) όπως στη φωτογραφία παραπάνω. Πείτε το αυτό σε μια γυναίκα σήμερα που τα καλσόν «χάνουν πόντους» για πλάκα…

Ιδού ο "παλιός" λαμπτήρας που καίει ακατάπαυστα για πάνω από 100 χρόνια! [1]
Η σύγχρονη οικονομία βασίζεται στην περίφημη «ανάπτυξη» η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από συνεχή κατανάλωση. Και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι να κατασκευάσεις νέες ανάγκες στον κόσμο. Η προγραμματισμένη φθορά των αντικειμένων είναι μέρος αυτής της φιλοσοφίας. Ένας λαμπτήρας που κρατάει για 100 χρόνια (ΝΑΙ, παλιά τόσο ανθεκτικούς τους έφτιαχναν! – βλ. εδώ) δεν έχει θέση σε έναν τέτοιο κόσμο. Όσοι επιχειρούσαν να φτιάξουν ανθεκτικούς λαμπτήρες «τύχαινε» να πεθάνουν σε «ατυχήματα» (βλ. τον Dieter Binninger) ή απλά οι εταιρίες τους χρεοκοπούσαν γιατί «εντελώς τυχαία» δεν έβρισκαν τρόπο να προωθήσουν τους ανθεκτικούς λαμπτήρες τους στην παγκόσμια αγορά (βλ. την ανατολικογερμανική εταιρία Narva).

Ψάξτε την ντουλάπα σας για παλιούς λαμπτήρες…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...